- około 2 kg papryki w różnych kolorach
- olej
Marynata:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, biała gorczyca
Krok 1. Marynatę zagotować
Krok 2. Paprykę wypestkować, pokroić w paski
Krok 3. Wrzucać paprykę partiami do wrzącej zalewy, doprowadzać do ponownego zawrzenia i przekładać do słoików
Krok 4. Słoiki prawie do pełna zalewać marynatą, dopełniając 2-3 łyżkami oleju
Krok 5. Słoiki zakręcać, odwracać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia
Uwagi: 1. identycznie (ale bez oleju) marynujemy dowolną rybę (przedtem osoloną i usmażoną) 2. tak samo marynujemy również grzyby (też bez oleju), ale przed zagotowaniem ich w marynacie przez kilka minut obgotowujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego
|