Mazurek bezglutenowy Drukuj

klos

Ciasto:

  • 350 g mąki - Koncentrat ciasta kruchego niskobiałkowego firmy Bezgluten
  • 150 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 g kakao

 Przełożenie:

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g migdałów
  • 100 g daktyli
  • 100 g skórki pomarańczowej

mazurek2

Krok 1.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek,włożyć do naczynia miksującego Thermomixa, rozdrobnić – 5 s, obr. 6, przełożyć do innego naczynia

Krok 2.
Daktyle pokroić w paseczki, skórkę pomarańczową w kostkę

Krok. 3
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto za wyjątkiem kakao, połączyć składniki pomagając sobie kopystką – 20 s, obr. 6

Krok 4.
Podzielić ciasto na dwie połowy, z pomocą kopystki wyrobić pierwszą połowę – 30 s, obr. 6, wyjąć z naczynia miksującego

Krok 5.
Włożyć drugą połowę, dodać kakao i wyrobić jak pierwszą, obie porcje ciasta włożyć do zamrażarki, naczynie miksujące umyć i wysuszyć

Krok 6.
Po upływie pół godziny białe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec do lekkiego zrumienienia – 15 min, temp. 180 st., wystudzić

Krok 7.
Cukier zemleć na puder – 10 s, obr. 10, dodać białka i ubić pianę – 3-4 min, obr. 4

Krok 8.
Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnionymi migdałami i resztą bakalii, ciemne ciasto zetrzeć na grubej tarce i posypać nim bakalie, na wierzch wyłożyć resztę piany, blachę włożyć do nagrzanego piekarnika, upiec – 30 min, temp. 180 st.

Uwaga - zamiast daktyli i skórki pomarańczowej można użyć innych bakalii, jeśli mamy możemy również dodać owoce z nalewki