Kopytka bezglutenowe Drukuj
500 g ziemniaków
200 g mąki krakowskiej (Balviten) lub Extra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej (Bezgluten)
15 g kaszy kukurydzianej
1 jajko
sól

  • ziemniaki ugotować, wystudzić, pokroić w plastry
  • do naczynia wsypać mąkę, ziemniaki, kaszę i rozdrobnić – 10 sek., obr. 4
  • dodać jajko, sól i wyrabiać pomagając sobie kopystką – 30 sek., obr. Interwał
  • z ciasta uformować 2 wałki, pokroić i wrzucać na wrzącą osoloną wodę
  • podawać z sosami, polane masłem lub skwarkami z cebulą
Uwaga: najlepiej użyć starych ziemniaków. W przypadku użycia młodych należy zwiększyć ilość kaszy do 30 g i mąki aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.