Nutella 1 Drukuj
  • 100 g orzechów laskowych (najlepiej je wcześniej podprażyć i obrać z brązowych skórek) 
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 60%, w kawałkach
  • 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30%
  • 15 g cukru trzcinowego (ilość według uznania)

 nutella-1-www

Krok 1
Orzechy i cukier włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 20 s, obr. 6, powinny się zmiksować na możliwie gładką masę, może się nawet wydzielić trochę oleju.

Krok 2
Masę przełożyć do innego naczynia.

Krok 3
Śmietankę wlać do TM, podgrzać – 3 min, obr. 2, temp. 90 st.

Krok 4
Dołożyć czekoladę, odczekać 2 min, następnie wymieszać – 1 min, obr. 3.

Krok 5
Włożyć masę orzechową, wymieszać – 20 s, obr. 3.

Uwaga: zamiast orzechów laskowych można użyć nerkowców