300 wieprzowiny od szynki 300 surowego boczku 300 g wątróbki drobiowej 50 g cebuli 30 g kapusty włoskiej 25 g pietruszki 25 g selera 20 g pora 2 ząbki czosnku 2-3 ziarnka ziela angielskiego 1 namoczona czerstwa bułka 4 jajka 20 g kaszy manny 2 łyżki przyprawy Vegety 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku
- do naczynia miksującego wlać 1/2 litra wody
- mięso, boczek pokroić w kawałki, włożyć do koszyczka razem z wątróbką, włoszczyzną, czosnkiem i zielem angielskim i gotować - 30 min., obr. 2, temp. Varoma
- wyjąć koszyczek, zostawić w naczyniu 2 MT wywaru, dodać zawartość koszyczka oraz pozostałe składniki i miksować przy pomocy kopystki - około 20 sek., obr. 10 - aż do uzyskania jednolitej masy
- wyłożyć do długiej wąskiej foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
- piec w piekarniku - około 1 godz., temp. 180 st.
Uwaga: przed pieczeniem do masy można włożyć jajka ugotowane na twardo.
|