- 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 300 g brokuła lub kalafiora
- 200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 150 g warzyw, obranych, pokrojonych na kawałki (marchewka, pietruszka, seler)
- 900 g wody
- 1 czubata łyżeczka kostki rosołowej z TM
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 100 g śmietany 18% lub 12% albo jogurtu naturalnego
Krok 1. Do naczynia miksującego TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić - 3 s, obr. 5, zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
Krok 2. Dodać oliwę, poddusić - 2 min 30 s, obr. 1, temp. Varoma.
Krok. 3. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, rozdrobnić - 4 s, obr. 5. Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Krok 4. Dodać 500 g wody, kostkę rosołową, sól, pieprz i gotować - 15 min, obr. 2, temp. 100 st. C.
Krok. 5. Zmiksować - 1 min, obroty stopniowo zwiększać od 1 do 8.
Krok. 6. Dolać resztę wody i śmietanę, gotować - 5 min, obr. 3, temp. 100 st. C.
Wskazówka: jeśli zupę robimy z mrożonych brokułów, to czas gotowania w punkcie 4 należy wydłużyć o 4 minuty.
|