Zupa-krem z brokułów lub kalafiora (2) Drukuj
  • 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 300 g brokuła lub kalafiora
  • 200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g warzyw, obranych, pokrojonych na kawałki (marchewka, pietruszka, seler)
  • 900 g wody
  • 1 czubata łyżeczka kostki rosołowej z TM
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 100 g śmietany 18% lub 12% albo jogurtu naturalnego

Krok 1.
Do naczynia miksującego TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić - 3 s, obr. 5, zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.

Krok 2.
Dodać oliwę, poddusić - 2 min 30 s, obr. 1, temp. Varoma.

Krok. 3.
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, rozdrobnić - 4 s, obr. 5. Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Krok 4.
Dodać 500 g wody, kostkę rosołową, sól, pieprz i gotować - 15 min, obr. 2, temp. 100 st. C.

Krok. 5.
Zmiksować - 1 min, obroty stopniowo zwiększać od 1 do 8.

Krok. 6.
Dolać resztę wody i śmietanę, gotować - 5 min, obr. 3, temp. 100 st. C.

 

Wskazówka: jeśli zupę robimy z mrożonych brokułów, to czas gotowania w punkcie 4 należy wydłużyć o 4 minuty.