Zupa winna Riesling Drukuj

100 g cebuli przekrojonej na pół
100 g pokrojonego w talarki pora
100 g pokrojonych na kawałki ziemniaków
20 g masła
200 g wody
1 kostka rosołowa drobiowa
200 g białego wytrawnego wina Riesling
330 g mleka
200 g śmietany 12%
sól do smaku

  • do naczynia miksującego włożyć cebulę, por i ziemniaki, rozdrobnić - 5 sek., obr. 5
  • dodać masło, dusić - 4 min, obr. 3, temp. Varoma
  • dodać wodę, kostkę rosołową i wino, gotować - 11 min, obr. 2, temp. 100 st.
  • zmiksować - 20 sek., obr. 10
  • dodać mleko i śmietanę, gotować -2 min, obr. 3, temp. 100 st.
  • przyprawić do smaku solą, podawać na gorąco