Zupa gulaszowa Drukuj
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 20 g oleju
  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę ok. 1,5x1,5 cm
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • 2 małe liście laurowe
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
  • 200-250 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 300 g wody + dodatkowa porcja
  • 0,5 puszki zielonego groszku, około 5 łyżek
  • natka pietruszki, posiekana - opcjonalnie

 zupa-gulaszowa-1m-www

Krok 1.
Do naczynia miksującego TM włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić - 3 s, obr. 5, zgarnąć składniki ze ścianek, dodać olej i dusić - 3 min, obr. 1, temp. Varoma.

Krok 2.
Dodać mięso i dusić – 5 min, obr. soft, wsteczne, temp. Varoma.

Krok 3.
Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, 300 g wody i gotować - 40 min, obr. soft, wsteczne, temp. 100 st., zamiast miarki na pokrywie postawić koszyczek.

Krok 4.
Dodać paprykę, ziemniaki, uzupełnić wodę do 2 litrów, gotować - 25 min, obr. soft, wsteczne, temp. 100 st., zamiast miarki na pokrywie postawić koszyczek.

Krok 5.
Dołożyć groszek i gotować kolejne 5 minut, ewentualnie przyprawić do smaku, posypać natką.