Zupa cebulowa Drukuj

100 g sera żółtego gruyere pokrojonego na kawałki
400 g cebuli pokrojonej na połówki
30 g masła
100 g wytrawnego białego wina
600 g wody
2 kostki bulionu wołowego
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 bagietka

  • do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić – 8 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia
  • do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić – 5 sek., obr. 5
  • dodać masło i wino, dusić – 10 min, obr. soft, temp. 100 st.
  • dodać wodę, kostki bulionowe, liść laurowy i tymianek, gotować – 30 min, obr. soft, 100 st.
  • bagietkę pokroić na kromki i opiec z obu stron na suchej patelni, posypać rozdrobnionym serem, zapiec w piekarniku aż ser zacznie się topić
  • przelać zupę do miseczek, do każdej włożyć grzankę i posypać resztą sera


Uwaga: ser gruyere można zastąpić ementalerem.