100 g sera żółtego gruyere pokrojonego na kawałki 400 g cebuli pokrojonej na połówki 30 g masła 100 g wytrawnego białego wina 600 g wody 2 kostki bulionu wołowego 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 bagietka
- do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić – 8 sek., obr. 6, przełożyć do innego naczynia
- do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić – 5 sek., obr. 5
- dodać masło i wino, dusić – 10 min, obr. soft, temp. 100 st.
- dodać wodę, kostki bulionowe, liść laurowy i tymianek, gotować – 30 min, obr. soft, 100 st.
- bagietkę pokroić na kromki i opiec z obu stron na suchej patelni, posypać rozdrobnionym serem, zapiec w piekarniku aż ser zacznie się topić
- przelać zupę do miseczek, do każdej włożyć grzankę i posypać resztą sera
Uwaga: ser gruyere można zastąpić ementalerem.
|