400 g suchego makaronu tagliatele (długie płaskie wstążki) 1 cebula przekrojona na ćwiartki 30 g masła 500 g świeżych kurek 1/2 łyżeczki soli ziołowej 200 wody 1 łyżka mąki 250 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżka soku zcytryny 2 szczypty gałki muszkatołowej 1/2-3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprz
- makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
- do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić - 3 s, obr. 5, zgarnąć na dno naczynia
- dodać masło, poddusić - 3 min, obr. 1, temp. Varoma
- dodać kurki i sól ziołową, dusić - 4 min, obroty soft, wsteczne, temp. 100 st.
- dodać wodę i mąkę, gotować 8 min, obr. soft, wsteczne, temp. 100 st.
- dodać śmietanę, sok z cytryny, przyprawy, podgrzać - 2 min., obr. soft, wsteczne, temp. 90 st.
- ewentualnie doprawić do smaku, podawać z makaronem
Uwagi: - danie można posypać rozdrobnionym parmezanem lub litewskim serem Dżiugas (50 g sera rozdrobnić - 15 s, obr. 8), świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki - zamiast świeżych kurek można użyć mrożonych (po uprzednim rozmrożeniu) - jeśli zamiast mąki pszennej użyjemy mąki ryżowej to potrawa będzie bezglutenowa
|