Warzywa w sosie holenderskim Drukuj

Warzywa:
750 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w podłużne ćwiartki)
500 g kalarepy (obranej i pokrojonej w słupki jak frytki)
500 g marchewki (obranej i pokrojonej w plasterki)
500 g wody
1 łyżeczka soli
150 g groszku mrożonego

Sos:
60 g wytrawnego białego wina
100 g masła pokrojonego w kawałki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 żółtka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu
100 g jogurtu naturalnego
15 liści bazylii (pociętych w paski)

  • ziemniaki umieścić w koszyczku, kalarepę ułożyć w dolnej części Varomy, marchewkę w górnej części
  • do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć pokrywę, nałożyć Varomę, gotować na parze - 30 min, obr. 2, temp. Varoma
  • do marchewki dołożyć groszek, gotować dalej - 5 min, obr. 2, temp. Varoma
  • Varomę i koszyczek odstawić, opróżnić naczynie miksujące,

Wykonać sos holenderski:

  • do naczynia miksującego wlać wino, sok z cytryny, włożyć masło, żółtka, cukier, sól i pieprz, gotować - 6 min, obr. 4, temp. 80 st.
  • dodać jogurt i bazylię, wymieszać - 10 sek., obr. 3

Ziemniaki i warzywa podać polane sosem