Mleko kokosowe Drukuj
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wrzącej wody

mleko-www

Krok 1.
Wiórki wsypać do naczynia miksującego, zmiksować – 20 s, obr. 10

Krok 2.
Otworzyć naczynie, zgarnąć wiórki ze ścianek na dno, ponownie zmiksować – 2 s., obr. 10, powtórzyć tę czynność 3 razy

Krok 3.
Jeśli wiórki nie podchodzą już mocno do góry podczas miksowania i coraz bardziej przypominają tłustą masę można wydłużyć czasy kolejnych miksowań do 10 sekund. Po każdym miksowaniu trzeba otworzyć naczynie i zgarnąć wiórki w pobliże noża. 10-sekundowe miksowania powtarzamy 2-3 razy lub (jeśli mamy cierpliwość) więcej.

Krok 4.
Zmiksowane wiórki zalać szklanką wrzątku, zmiksować – 30 s, obr. 10, wylać na ściereczkę lub tetrę i mocno wycisnąć

Krok 5.
Wyciśnięte wiórki włożyć ponownie do naczynia miksującego, zalać drugą szklanką wrzątku i zmiksować – 50 s, obr. 10

Krok 6.
Wylać na ściereczkę i mocno wycisnąć

Wskazówka:
Pozostałe wiórki można wyłożyć na płaski talerz, tacę lub papier do pieczenia i wysuszyć – najlepiej w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, w temp. ok. 70 st. C z termoobiegiem. Kiedy są suche zmiksować je na mąkę kokosową.