Ciasto buraczano-marchwiowe Drukuj

3 jajka
25 dkg cukru
2 1/2 MT oleju
1/2 opakowania cukru waniliowego
15 dkg buraków obranych i pokrojonych na kawałki
15 dkg marchwi
obranej i pokrojonej na kawałki
1/2 szklanki rodzynków
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • posiekać buraki i marchew: kilka sekund, obr. 4-5, wyłożyć, przepłukać i wytrzeć naczynie
  • cukier wsypać do naczynia miksującego i zemleć na puder – 30 sek., obr. 10, przełożyć do innego naczynia
  • założyć motylek, białka z 1 łyżką cukru ubić na sztywno - 2-3 min., obr. 4, zdjąć motylek, pianę wyłożyć do innego naczynia
  • żółtka utrzeć z resztą cukru - 1 min., obr. 6
  • dodać olej, mąkę, buraki i marchew i wyrabiać pomagając sobie kopystką - 1 min., obr. 4
  • dodać rodzynki, wymieszać - obr. 1-2, wsteczne
  • wymieszać ciasto z pianą z białek - obr. 1-2, wsteczne
  • piec około 1 godziny, temp. ok. 200 st.C.