Tort bezowy z kremem kawowym Drukuj

Beza:
6 białek
300 g cukru
szczypta soli
pół łyżeczki octu

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru

 

tort-bezowy-2

 

Blaty bezowe:

  • rozgrzać piekarnik do 150 st.C
  • na papierze do pieczenia narysować trzy jednakowe okręgi o średnicy 20 cm
  • cały cukier wsypać do naczynia miksującego i zemleć na puder - 30 s., obr. 9, przesypać do innego naczynia, 2 łyżki odłożyć do kremu
  • na nóż założyć motylek, wlać białka do naczynia miksującego, ubijać - 4 min, obr. 4
  • ubijać dalej przez kolejne 4 min, obr. 4, w trakcie ubijania dodać sól, ocet i stopniowo dodawać cukier puder
  • na szablonie wyrysowanym na papierze do pieczenia zrobić z masy bezowej trzy blaty
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i piec przez kolejną godzinę - blaty można piec równocześnie na kilku rusztach
  • blaty całkowicie wystudzić, następnie delikatnie oddzielić je od papieru - można to zrobić pomagając sobie długim ostrym nożem

Krem:

  • kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody i wystudzić
  • na nóż założyć motylek, do naczynia miksującego wlać śmietanę i ubić ją z dwiema łyżkami cukru pudru - obr. 4 - śmietana ma się ubić na sztywno, ale trzeba uważać, aby nie wytrąciło się masło
  • zmniejszyć obroty na 3, dodać kawę i stopniowo dodawać ser
  • kremem przełożyć blaty bezowe, wierzch tortu udekorować według uznania

UWAGI:
1. Blaty bezowe można wykonać kilka dni wcześniej

2. Śmietana i ser mascarpone do kremu powinny być schłodzone
3. Blaty należy przełożyć kremem na krótko przed podaniem, aby wilgoć z kremu nie rozmoczyła bezy