Ciasteczka z gorgonzolą Drukuj

Ciasto:
80 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
120 g mąki, plus dodatkowa porcja do posypania blatu
80 g masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
Do smarowania ciasteczek:
1 łyżka wody
1 żółtko
 

  • do naczynia miksującego włożyć ser, mąkę, masło i żółtko, rozdrobnić – 15 s, obr. 4
  • ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika
  • rozgrzać piekarnik do temp. 200°C
  • rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, foremkami o różnych kształtach wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą
  • piec ok. 10-13 minut (200°C).

 

Uwagi:

- gorgonzolę można zastąpić innym serem z niebieską pleśnią

- jeśli ciasteczka mają być bardziej słoną przekąską, to do składników na ciasto można dodać szczyptę soli