Rolada z bitą śmietaną i owocami Drukuj

Biszkopt:
6 jaj
6 kopiastych łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • piekarnik nagrzać do 180 st.
  • na noże założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka starannie oddzielone od żółtek, włączyć obroty 4, nie ustawiać czasu, nie zakładać miarki
  • przez otwór w pokrywie obserwować pianę i kiedy będzie już sztywna przez otwór w pokrywie dodawać po łyżce cukier, żółtka, mąkę, wymieszać jeszcze przez chwilę i wyłączyć urządzenie
  • na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i wstawić do piekarnika na 10-15 minut
  • kiedy ciasto zrumieni się na złoty kolor sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku i wyjąć blachę
  • ciasto nakryć ścierką i równolegle do dłuższego boku zwinąć je w rulon razem ze ścierką i papierem do pieczenia, pozostawić do ostygnięcia, następnie rozwinąć i rozłożyć na pergaminie (ścierkę i papier do pieczenia usunąć)

Masa śmietanowa:
1/2 litra mocno schłodzonej śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
2 kopiaste łyżki cukru (może być puder)
małe opakowanie cukru waniliowego
dowolne owoce jagodowe (maliny, jagody, truskawki lub inne)

  •   na noże założyć motylek, włączyć obroty 4, nie ustawiać czasu, założyć miarkę, ubijać śmietanę
  • po chwili zmniejszyć nieco obroty, miarkę zdjąć i przez otwór w pokrywie obserwować stopień ubicia śmietany – czekamy na moment, kiedy będzie już wyraźnie gęstniała, ale nie można dopuścić, żeby powstało masło
  • zmniejszyć obroty, przez otwór w pokrywie szybko wlać żelatynę, wsypać cukier waniliowy i cukier, mieszać jeszcze przez 1-2 sek. i wyłączyć urządzenie
  • śmietanę wyłożyć na biszkopt, posypać owocami i zwinąć roladę, zawinąć w pergamin, włożyć do lodówki do stężenia, następnie wierzch rolady oprószyć cukrem pudrem, kroić ciasto w plastry i podawać