Sernik z bezą Drukuj

Ciasto:
30 g cukru
1 jajko
120 g margaryny
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
5 jajek
1 kg twarogu (odciśniętego, może być chudy)
600 g mleka
350 g cukru
120 g oleju słonecznikowego
2 opakowania budyniu waniliowego
100 g rodzynków lub suszonej żurawiny

  • rodzynki opłukać i osuszyć
  • włączyć piekarnik nastawiony na 180 st.

  • do naczynia miksującego włożyć składniki na ciasto,  wyrobić – 2 min, obr. Interwał
  • ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy posmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm), umyć i osuszyć naczynie miksujące

  • żółtka, twaróg, mleko, 250 g cukru, olej i oba budynie włożyć do naczynia miksującego, wymieszać – 1,5 min, obr. 6
  • dodać rodzynki, wymieszać – 30 s., obr. 3, wsteczne
  • masę wylać równomiernie na ciasto i upiec – 45 min, temp. 180 st.
  • dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące, wsypać do niego resztę cukru, zemleć – 10 s., obr. 10
  • założyć motylek, do naczynia miksującego wlać białka, ubić – 4 min, obr. 4
  • po 45 minutach wyjąć ciasto z pieca (masa serowa może wydawać się lekko płynna), równo rozprowadzić pianę po wierzchu i piec przez dalsze 20 minut w temp. 160 st. z termoobiegiem (beza powinna podeschnąć). Pozostawić w formie na kilka godzin, do ostygnięcia.

Uwagi:
- jeśli zamiast odciśniętego twarogu mamy kupiony ser mielony, to należy odpowiednio zmniejszyć ilość mleka w przepisie (zależnie od tego jak rzadki jest ser)

- w
wersji uproszczonej spód sernika można wykonać z prostokątnych herbatników.
- w wersji bezglutenowej można wykorzystać herbatniki bezglutenowe lub upiec ciasto bez spodu. Należy także użyć bezglutenowego budyniu.