Chleb ziołowy Drukuj
  • Do naczynia miksującego włożyć w podanej kolejności:
- 3 MT ciepłej wody
- 50 g drożdży

- 1 łyżeczkę cukru
- 500 g mąki
- 120 g płatków owsianych
- 1 kopiastą łyżeczkę soli
- 100 g orzechów włoskich
- po 1 kopiastej łyżeczce: majeranku, oregano, kminku, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika i dyni
  •   Na koniec dodać 1 MT ciepłej wody i lekko pomieszać kopystką w naczyniu. Wyrobić ciasto - poz. Interwał, czas - 3 min
  • Zaczekać 15 min aż trochę urośnie i przełożyć ciasto do dwu wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych.
  • Zaczekać ok. 30 min, posmarować wierzch chleba jajkiem (może też być samo białko) i posypać makiem lub słonecznikiem.
  • Piec ok. 60 min w temp. 200 st. C. na niskim ruszcie, żeby wierzch się nie spalił.