Bułka jogurtowa Drukuj

 

bulki-1m

  • 250 g ziarna orkiszu
  • 20 g oleju lub oliwy
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 80 g wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli

Krok 1.
Orkisz wsypać do naczynia miksującego Thermomixa, zemleć – 1 min, obr. 10

Krok 2.
Dodać sól, mąkę, drożdże, olej, wodę i jogurt, wyrobić ciasto - 3 min, obr. Interwał

Krok 3.
Ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką, podzielić na 3 części, uformować podłużne bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej użyć specjalnej foremki do bagietek) i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Krok 4.
Włączyć piekarnik nastawiony na 220 st. C.

Krok 5.
Ostrym nożem ponacinać skośnie wierzchy bułek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 st. bez termoobiegu około 25 min. Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.