Chleb owsiany Drukuj
  • 400 ml wody klos
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju 
  • 2 saszetki suchych drożdży (po 7 g)
  • 450 g bezglutenowej mieszanki do chleba owsianego Provena
  • opcjonalnie: słonecznik, dynia suszona, siemię

chleb1-m  provena-mix-chlebowy-m

Krok 1.
Rozgrzać piekarnik do 225 stopni.

Krok 2.
Do naczynia miksującego Thermomixa wlać wodę i wsypać drożdże, podgrzać – 1 min, obr. 1, temp. 50 st. C

Krok 3.
Dodać do wody pozostałe składniki i wyróbić ciasto – 3 min, obr. Interwał

Krok 4.
Przełożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem foremki o pojemności ok. 1,5 litra, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby podrosło

Krok 5.
Piec na dolnej półce piekarnika przez 30-40 minut, grzanie góra-dół. Gdyby
pod koniec pieczenia wierzch chleba zaczął zbyt szybko ciemnieć, to przykryć chleb papierem do pieczenia lub zmienić grzanie na dolne.

Uwaga:
Przed pieczeniem wierzch wyrośniętego chleba można opędzlować wodą lub olejem lub posypać bezglutenowymi płatkami owsianymi Jumbo Provena.