3 jajka 25 dkg cukru 2 1/2 MT oleju 1/2 opakowania cukru waniliowego 15 dkg buraków obranych i pokrojonych na kawałki 15 dkg marchwi obranej i pokrojonej na kawałki 1/2 szklanki rodzynków 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekać buraki i marchew: kilka sekund, obr. 4-5, wyłożyć, przepłukać i wytrzeć naczynie
- cukier wsypać do naczynia miksującego i zemleć na puder – 30 sek., obr. 10, przełożyć do innego naczynia
- założyć motylek, białka z 1 łyżką cukru ubić na sztywno - 2-3 min., obr. 4, zdjąć motylek, pianę wyłożyć do innego naczynia
- żółtka utrzeć z resztą cukru - 1 min., obr. 6
- dodać olej, mąkę, buraki i marchew i wyrabiać pomagając sobie kopystką - 1 min., obr. 4
- dodać rodzynki, wymieszać - obr. 1-2, wsteczne
- wymieszać ciasto z pianą z białek - obr. 1-2, wsteczne
- piec około 1 godziny, temp. ok. 200 st.C.
|