Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasto buraczano-marchwiowe PDF Drukuj Email

3 jajka
25 dkg cukru
2 1/2 MT oleju
1/2 opakowania cukru waniliowego
15 dkg buraków obranych i pokrojonych na kawałki
15 dkg marchwi
obranej i pokrojonej na kawałki
1/2 szklanki rodzynków
2 szklanki mÄ…ki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • posiekać buraki i marchew: kilka sekund, obr. 4-5, wyÅ‚ożyć, przepÅ‚ukać i wytrzeć naczynie
  • cukier wsypać do naczynia miksujÄ…cego i zemleć na puder – 30 sek., obr. 10, przeÅ‚ożyć do innego naczynia
  • zaÅ‚ożyć motylek, biaÅ‚ka z 1 Å‚yżkÄ… cukru ubić na sztywno - 2-3 min., obr. 4, zdjąć motylek, pianÄ™ wyÅ‚ożyć do innego naczynia
  • żółtka utrzeć z resztÄ… cukru - 1 min., obr. 6
  • dodać olej, mÄ…kÄ™, buraki i marchew i wyrabiać pomagajÄ…c sobie kopystkÄ… - 1 min., obr. 4
  • dodać rodzynki, wymieszać - obr. 1-2, wsteczne
  • wymieszać ciasto z pianÄ… z biaÅ‚ek - obr. 1-2, wsteczne
  • piec okoÅ‚o 1 godziny, temp. ok. 200 st.C.
 
All Days392390
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™