- 400 g mięsa wołowego
- 110 g selera świeżego lub mrożonego
- 50 g marchwi
- 40 g cebuli
- 40 g pietruszki
- 10 g świeżego lubczyku
- 1 pomidor
- 1 zÄ…bek czosnku
- 1 łyżka szałwii
- 1 łyżka rozmarynu suszonego lub 3 gałązki świeżego
- 200 g soli gruboziarnistej
- 50 g wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
Krok 1. Pokrojone mięso zemleć wrzucając do naczynia miksującego Thermomixa na wirujący nóż - czas 30 s, obr. 8, wyjąć
Krok 2. Wszystkie warzywa zmiksować - czas 10 s, obr. 5
Krok 3. Dodać sól, mięso, wino, przyprawy i gotować - czas 30 min, temp. 100 st. C, obr. 2
Krok 4. Zmiksować - czas 1 min, obr. 10
Krok 5. Przelać do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem do wystudzenia i hermetycznego zamknięcia
Uwagi: 1. Otwarty słoiczek przechowywać w lodówce do 3 miesięcy 2. Zamiast mięsa wołowego można użyć drobiowego i białego wina. Czubata łyżeczka otrzymanej pasty odpowiada jednej kostce rosołowej.
|