- 2 zÄ…bki czosnku
- 200 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 20 g oleju
- 500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę ok. 1,5x1,5 cm
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 2 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej wykonanej w TM
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 150 g papryki czerwonej, pokrojonej w kostkÄ™
- 200-250 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 300 g wody + dodatkowa porcja
- 0,5 puszki zielonego groszku, około 5 łyżek
- natka pietruszki, posiekana - opcjonalnie

Krok 1. Do naczynia miksującego TM włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić - 3 s, obr. 5, zgarnąć składniki ze ścianek, dodać olej i dusić - 3 min, obr. 1, temp. Varoma.
Krok 2. Dodać mięso i dusić – 5 min, obr. soft, wsteczne, temp. Varoma.
Krok 3. Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, 300 g wody i gotować - 40 min, obr. soft, wsteczne, temp. 100 st., zamiast miarki na pokrywie postawić koszyczek.
Krok 4. Dodać paprykę, ziemniaki, uzupełnić wodę do 2 litrów, gotować - 25 min, obr. soft, wsteczne, temp. 100 st., zamiast miarki na pokrywie postawić koszyczek.
Krok 5. Dołożyć groszek i gotować kolejne 5 minut, ewentualnie przyprawić do smaku, posypać natką.
|