
- 250 g ziarna orkiszu
- 20 g oleju lub oliwy
- 400 g jogurtu naturalnego
- 80 g wody
- 400 g mÄ…ki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
Krok 1. Orkisz wsypać do naczynia miksującego Thermomixa, zemleć – 1 min, obr. 10
Krok 2. Dodać sól, mąkę, drożdże, olej, wodę i jogurt, wyrobić ciasto - 3 min, obr. Interwał
Krok 3. Ciasto przełożyć na blat lekko posypany mąką, podzielić na 3 części, uformować podłużne bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej użyć specjalnej foremki do bagietek) i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 4. Włączyć piekarnik nastawiony na 220 st. C.
Krok 5. Ostrym nożem ponacinać skośnie wierzchy bułek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 st. bez termoobiegu około 25 min. Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.
|