Wino, dobra kuchnia, relaks
Chałwa PDF Drukuj Email
  • 200 g sezamu
  • 6-7 Å‚yżek pÅ‚ynnego miodu – ilość można skorygować wg uznania,
  • rodzynki, orzechy laskowe, migdaÅ‚y (opcjonalnie)

Krok 1.
Orzechy i migdały posiekać – obroty 4-5, kilka sekund (czas zależy od grubości jaką chcemy uzyskać), przesypać do innego naczynia

Krok 2.
Sezam wsypać do naczynia miksującego, zemleć – 30 s, obr. 10

Krok 3.
Dodać miód, wymieszać – 15 s, obr. 3

Krok 4.
Dodać orzechy, migdały lub rodzynki, wymieszać – 10 s, obr. 3, wsteczne

Uwagi:
1. Orzechy laskowe bardzo zyskają na smaku, jeśli najpierw zostaną uprażone i pozbawione brązowej skórki. Należy wysypać je na dużą brytfannę i prażyć w temp. 100-120 st. tak długo, aż skórka będzie łatwo odchodzić.
2. Migdały przed rozdrabnianiem zalać wrzącą wodą, odcedzić i obrać ze skórek.

 
All Days392370
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™