Wino, dobra kuchnia, relaks
Mus dyniowy (puree) PDF Drukuj Email

Krok 1.
Nastawić piekarnik na 180 st.C, grzanie góra-dół.

Krok 2.
Dynię umyć, pokroić na spore kawałki, usunąć gniazda nasienne (skórę pozostawić).

Krok 3.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni skórą do dołu.

Krok 4.
Piec około godziny aż dynia będzie miękka i wbity w nią widelec będzie wchodził łatwo.

Krok 5.
Wyjąć dynię z piekarnika, ostrożnie oddzielić skórę. Miąższ włożyć do naczynia miksującego, podgrzać do temp. 100 st. C, czas kilka minut w zależności od tego ile dyni wkładamy do naczynia, obr. 2-3.

Krok 6.
Gorący mus ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia.

 

Wskazówki:
1. Porcja dyni wkładanej jednorazowo do naczynia miksującego nie powinna przekraczać kilograma.
2. Mus jest wspaniałym dodatkiem do chleba dyniowego, ciast, deserów, zup, sosów, koktajli itp.

 
All Days220269
Użytkowników: 0
Gości: 22
Zamknij okno

Zaloguj się