- 100 g orzechów laskowych (najlepiej je wcześniej podprażyć i obrać z brązowych skórek)
- 100 g gorzkiej czekolady min. 60%, w kawałkach
- 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30%
- 15 g cukru trzcinowego (ilość według uznania)
Krok 1 Orzechy i cukier włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 20 s, obr. 6, powinny się zmiksować na możliwie gładką masę, może się nawet wydzielić trochę oleju.
Krok 2 Masę przełożyć do innego naczynia.
Krok 3 Śmietankę wlać do TM, podgrzać – 3 min, obr. 2, temp. 90 st.
Krok 4 Dołożyć czekoladę, odczekać 2 min, następnie wymieszać – 1 min, obr. 3.
Krok 5 Włożyć masę orzechową, wymieszać – 20 s, obr. 3.
Uwaga: zamiast orzechów laskowych można użyć nerkowców
|