- 400 ml wody

- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju
- 2 saszetki suchych drożdży (po 7 g)
- 450 g bezglutenowej mieszanki do chleba owsianego Provena
- opcjonalnie: słonecznik, dynia suszona, siemię

Krok 1. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni.
Krok 2. Do naczynia miksującego Thermomixa wlać wodę i wsypać drożdże, podgrzać – 1 min, obr. 1, temp. 50 st. C
Krok 3. Dodać do wody pozostałe składniki i wyróbić ciasto – 3 min, obr. Interwał
Krok 4. Przełożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem foremki o pojemności ok. 1,5 litra, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby podrosło
Krok 5. Piec na dolnej półce piekarnika przez 30-40 minut, grzanie góra-dół. Gdyby pod koniec pieczenia wierzch chleba zaczął zbyt szybko ciemnieć, to przykryć chleb papierem do pieczenia lub zmienić grzanie na dolne.
Uwaga: Przed pieczeniem wierzch wyrośniętego chleba można opędzlować wodą lub olejem lub posypać bezglutenowymi płatkami owsianymi Jumbo Provena.
|