Wino, dobra kuchnia, relaks
Tort bezowy z kremem kawowym PDF Drukuj Email

Beza:
6 białek
300 g cukru
szczypta soli
pół łyżeczki octu

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru

 

tort-bezowy-2

 

Blaty bezowe:

  • rozgrzać piekarnik do 150 st.C
  • na papierze do pieczenia narysować trzy jednakowe okrÄ™gi o Å›rednicy 20 cm
  • caÅ‚y cukier wsypać do naczynia miksujÄ…cego i zemleć na puder - 30 s., obr. 9, przesypać do innego naczynia, 2 Å‚yżki odÅ‚ożyć do kremu
  • na nóż zaÅ‚ożyć motylek, wlać biaÅ‚ka do naczynia miksujÄ…cego, ubijać - 4 min, obr. 4
  • ubijać dalej przez kolejne 4 min, obr. 4, w trakcie ubijania dodać sól, ocet i stopniowo dodawać cukier puder
  • na szablonie wyrysowanym na papierze do pieczenia zrobić z masy bezowej trzy blaty
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem przez 15 min, nastÄ™pnie zmniejszyć temperaturÄ™ do 100 st.C i piec przez kolejnÄ… godzinÄ™ - blaty można piec równoczeÅ›nie na kilku rusztach
  • blaty caÅ‚kowicie wystudzić, nastÄ™pnie delikatnie oddzielić je od papieru - można to zrobić pomagajÄ…c sobie dÅ‚ugim ostrym nożem

Krem:

  • kawÄ™ rozpuÅ›cić w Å‚yżce gorÄ…cej wody i wystudzić
  • na nóż zaÅ‚ożyć motylek, do naczynia miksujÄ…cego wlać Å›mietanÄ™ i ubić jÄ… z dwiema Å‚yżkami cukru pudru - obr. 4 - Å›mietana ma siÄ™ ubić na sztywno, ale trzeba uważać, aby nie wytrÄ…ciÅ‚o siÄ™ masÅ‚o
  • zmniejszyć obroty na 3, dodać kawÄ™ i stopniowo dodawać ser
  • kremem przeÅ‚ożyć blaty bezowe, wierzch tortu udekorować wedÅ‚ug uznania

UWAGI:
1. Blaty bezowe można wykonać kilka dni wcześniej

2. Śmietana i ser mascarpone do kremu powinny być schłodzone
3. Blaty należy przełożyć kremem na krótko przed podaniem, aby wilgoć z kremu nie rozmoczyła bezy

 

 
All Days393473
Użytkowników: 0
Gości: 4
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™