- 100 g cebuli
- 40 g masła
- 120 g mrożonego szpinaku w kulkach
- 430 g mÄ…ki
- 40 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 100 g mleka
- 1 żółtko
- łyżeczka soli

Krok 1. Cebule pokroić na połówki i włożyć do naczynia miksującego Thermomiksa, rozdrobnić - 3 s, obr. 5
Krok 2. Zgarnąć na dno naczynia, dodać masło i poddusić - 3 min, obr. 1, temp. Varoma
Krok 3. Dodać szpinak, zmiksować - 15 s, obr. 6
Krok 4. Dodać mleko, zmiksować - 1 min, obr. 7, temp. 50 st.C
Krok 5. Dodać pozostałe składniki i wyrobić - 3 min, obr. Interwał
Krok 6. Dłońmi maczanymi w oleju formować małe bułeczki (wielkości orzecha włoskiego), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 7. Wstawić bułki do zimnego pieca, piec około 30 min w temp. 200 st.C
Uwaga: zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej typ 630.
|