350 g orkiszu 150 g kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 350 g letniej wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 30 g octu winnego 90 g słonecznika (łuskanego) 90 g siemienia lnianego 50 g sezamu tłuszcz do posmarowania foremki
- do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć - 1 min, obr. 10, przesypać do innego naczynia
- do naczynia miksującego wsypać resztę orkiszu i grykę, zemleć - 1 min, obr. 10, przesypać do wcześniej zmielonego orkiszu
- do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, wymieszać - kilka sekund, obr. 3
- dodać zmielony orkisz i grykę, sól, ocet, słonecznik, siemię i sezam, wyrobić - 4 min, obr. Interwał
- formę (keksówkę o wymiarach około 30 x 12 x 10 cm) posmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut
- w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 st. C
- wstawić formę z ciastem i piec około 40 min
- po upieczeniu pozostawić chleb w formie na około 15 minut
Chleb ma doskonały smak i przez kilka dni pozostaje świeży.

|