Ciasto:
- 350 g mąki - Koncentrat ciasta kruchego niskobiałkowego firmy Bezgluten
- 150 g cukru
- 150 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 20 g kakao
Przełożenie:
- 4 białka
- 100 g cukru
- 100 g migdałów
- 100 g daktyli
- 100 g skórki pomarańczowej
Krok 1. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek,włożyć do naczynia miksującego Thermomixa, rozdrobnić – 5 s, obr. 6, przełożyć do innego naczynia
Krok 2. Daktyle pokroić w paseczki, skórkę pomarańczową w kostkę
Krok. 3 Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto za wyjątkiem kakao, połączyć składniki pomagając sobie kopystką – 20 s, obr. 6
Krok 4. Podzielić ciasto na dwie połowy, z pomocą kopystki wyrobić pierwszą połowę – 30 s, obr. 6, wyjąć z naczynia miksującego
Krok 5. Włożyć drugą połowę, dodać kakao i wyrobić jak pierwszą, obie porcje ciasta włożyć do zamrażarki, naczynie miksujące umyć i wysuszyć
Krok 6. Po upływie pół godziny białe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec do lekkiego zrumienienia – 15 min, temp. 180 st., wystudzić
Krok 7. Cukier zemleć na puder – 10 s, obr. 10, dodać białka i ubić pianę – 3-4 min, obr. 4
Krok 8. Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnionymi migdałami i resztą bakalii, ciemne ciasto zetrzeć na grubej tarce i posypać nim bakalie, na wierzch wyłożyć resztę piany, blachę włożyć do nagrzanego piekarnika, upiec – 30 min, temp. 180 st.
Uwaga - zamiast daktyli i skórki pomarańczowej można użyć innych bakalii, jeśli mamy możemy również dodać owoce z nalewki
|