Wino, dobra kuchnia, relaks
Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson PDF Drukuj Email

250 g migdałów
4 duże mandarynki - około 0,5 kg
200 g cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • mandarynki wyszorować, wÅ‚ożyć do garnka z zimnÄ… wodÄ… i ugotować - okoÅ‚o 30 min od zagotowania, wystudzić, pokroić razem ze skórkÄ… w kostkÄ™ (pestki usunąć)
  • nastawić piekarnik na 180 st.
  • migdaÅ‚y zmiksować - 15 s., obr. 6, przesypać do innego naczynia
  • zmiksować cukier - 5 s., obr. 7, przesypać
  • zaÅ‚ożyć motylek, ubić jajka dosypujÄ…c stopniowo cukier - 3 min, obr. 4
  • zdjąć motylek, dodać zmiksowane migdaÅ‚y i proszek do pieczenia, wymieszać - 5 s., obr. 5
  • dodać pokrojone mandarynki, wymieszać - 20 s., obr. 5
  • ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy o Å›rednicy ok. 20 cm
  • wstawić do gorÄ…cego piekarnika, piec 1,5-2 godziny

Uwaga - jeśli ciasto ma być bezglutenowe, to należy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia.

   ciasto-migdalowo-mandarynkowe

 
All Days393516
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™