Wino, dobra kuchnia, relaks
Warzywa w sosie holenderskim PDF Drukuj Email

Warzywa:
750 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w podłużne ćwiartki)
500 g kalarepy (obranej i pokrojonej w słupki jak frytki)
500 g marchewki (obranej i pokrojonej w plasterki)
500 g wody
1 łyżeczka soli
150 g groszku mrożonego

Sos:
60 g wytrawnego białego wina
100 g masła pokrojonego w kawałki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 żółtka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu
100 g jogurtu naturalnego
15 liści bazylii (pociętych w paski)

  • ziemniaki umieÅ›cić w koszyczku, kalarepÄ™ uÅ‚ożyć w dolnej części Varomy, marchewkÄ™ w górnej części
  • do naczynia miksujÄ…cego wlać wodÄ™, dodać sól, wÅ‚ożyć koszyczek z ziemniakami, zamknąć pokrywÄ™, naÅ‚ożyć VaromÄ™, gotować na parze - 30 min, obr. 2, temp. Varoma
  • do marchewki doÅ‚ożyć groszek, gotować dalej - 5 min, obr. 2, temp. Varoma
  • VaromÄ™ i koszyczek odstawić, opróżnić naczynie miksujÄ…ce, wykonać sos holenderski:
  • do naczynia miksujÄ…cego wlać wino, sok z cytryny, wÅ‚ożyć masÅ‚o, żółtka, cukier, sól i pieprz, gotować - 6 min, obr. 4, temp. 80 st.
  • dodać jogurt i bazyliÄ™, wymieszać - 10 sek., obr. 3
  • ziemniaki i warzywa podać polane sosem
 
All Days367734
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™