3 wypestkowane, obrane i przekrojone na połówki brzoskwinie 1 pomarańcza 1 cytryna 150 g cukru 600 g słodkiego czerwonego wina 330 g wody sodowej 150 g kostek lodu 40 g czerwonego wermutu 40 g brandy 40 g ginu pół łyżeczki mielonego cynamonu
- do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie, rozdrobnić - 3 sek., obr. 4, przełożyć do 2-litrowego dzbanka
- cytrynę i pomarańczę obrać starając się skórki zachować w jednym długim kawałku - do dekoracji
- białą część cytryny i pomarańczy (albedo) odkroić, owoce wypestkować, dodać cukier i zmiksować - 1 min, obr. 10
- dodać resztę składników i wymieszać - 1 min, obr. 2
- wlać do dzbanka z brzoskwiniami, dzbanek udekorować skórką cytryny i pomarańczy, podawać schłodzone
Uwaga: wszystkie składniki powinny być schłodzone. Jeśli przygotowujemy Sangrię wcześniej, to należy przechowywać ją w lodówce i tuż przed podaniem dodać kostki lodu.
|