2 liście laurowe 10 goździków 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki soli 4 ząbki czosnku 100 g marchewki 100 g cebuli 50 g selera 100 g pora 500 g czerwonego wytrawnego wina
- do naczynia miksującego włożyć liście laurowe, goździki i ziele angielskie, pokrętło obrotów ustawić w pozycji "zamknięte naczynie", 2-3 razy wcisnąć przycisk Turbo
- dodać pozostałe składniki oprócz wina, rozdrobnić – 3 sek, obr. 5
- dodać wino, gotować – 10 min, obr. 1, temp. 100 st., wystudzić
Uwaga: marynata idealnie pasuje do karkówki i wołowiny. Mięso należy marynować min. 4-5 godzin. Najlepszy efekt uzyskuje się pozostawiając mięso w marynacie na całą dobę w lodówce.
|