Wino, dobra kuchnia, relaks
Muffinki bananowe PDF Drukuj Email

50 g masła
300 g bardzo dojrzaÅ‚ych bananów (bez skórki)
2 jajka
160 g cukru brÄ…zowego
220 g mÄ…ki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
30 g wiórków kokosowych (niekoniecznie)

  • piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C, formÄ™ na muffinki wyÅ‚ożyć papierowymi papilotkami
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć masÅ‚o, stopić - 3 min, obr. 1, temp., 70 st., przelać do innego naczynia
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć banany i jajka, zmiksować - 4 sek., obr. 4
  • dodać stopione masÅ‚o, cukier, mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia, sól i wiórki, wymieszać - 8 sek., obr. 4
  • ciasto naÅ‚ożyć równomiernie do foremek, piec 25-30 min. na Å›rodkowym poziomie piekarnika
  • po wyjÄ™ciu z pieca pozostawić w formie na 5 min, nastÄ™pnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce kuchennej

Uwagi:

- zamiast wiórków kokosowych można użyć orzechów, kawaÅ‚ków czekolady i/lub rodzynków (wówczas podczas mieszania ciasta użyć obrotów wstecznych)

- można dodać póÅ‚ Å‚yżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników

- jeśli banany są bardzo słodkie to można zmniejszyć ilość cukru

- jeÅ›li zostanie nam nie upieczone ciasto to można naÅ‚ożyć je do podwójnie zÅ‚ożonych papilotek, zamrozić w formie do pieczenia, przeÅ‚ożyć do woreczka i przechowywać w zamrażarce. Po wyjÄ™ciu z zamrażarki upiec je w formie na muffiny przedÅ‚użajÄ…c czas pieczenia o 5 min.

 
All Days392429
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™