Wino, dobra kuchnia, relaks
Papryka marynowana PDF Drukuj Email

klos

 

  • oko┼éo 2 kg papryki w r├│┼╝nych kolorach
  • olej

 

Marynata:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 p┼éaskie ┼éy┼╝ki cukru
  • 1 p┼éaska ┼éy┼╝ka soli
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, bia┼éa gorczyca

Krok 1.
Marynat─Ö zagotowa─ç

Krok 2.
Papryk─Ö wypestkowa─ç, pokroi─ç w paski

Krok 3.
Wrzuca─ç papryk─Ö partiami do wrz─ůcej zalewy, doprowadza─ç do ponownego zawrzenia i przek┼éada─ç do s┼éoik├│w

Krok 4.
S┼éoiki prawie do pe┼éna zalewa─ç marynat─ů, dope┼éniaj─ůc 2-3 ┼éy┼╝kami oleju

Krok 5.
Słoiki zakręcać, odwracać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia

Uwagi:
1. identycznie (ale bez oleju) marynujemy
dowoln─ů ryb─Ö (przedtem osolon─ů i usma┼╝on─ů)
2. tak samo marynujemy r├│wnie┼╝
grzyby (te┼╝ bez oleju), ale przed zagotowaniem ich w marynacie przez kilka minut obgotowujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego

 

papryka

 

 

 
All Days220267
U┼╝ytkownik├│w: 0
Go┼Ťci: 14
Zamknij okno

Zaloguj si─Ö