
500 g wieprzowiny od szynki lub łopatki, pokrojonej na kawałki 200 g wędzonego boczku pokrojonego na kawałki 2-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy 700 g wody
- na wirujący nóż wrzucić czosnek
- do naczynia miksującego włożyć połowę wieprzowiny,
zemleć – 10 sek., obr. 7, wyłożyć do innego naczynia
- zemleć drugą połowę wieprzowiny, wyłożyć
- zemleć boczek – 10 sek., obr. 7
- dołożyć zmielone mięso i przyprawy, wyrobić – 30 sek.,
obr. Interwał
- do naczynia miksującego wlać wodę, z mięsa uformować
dwa walce, zawinąć w folię spożywczą, ułożyć na Varomie i parować – 30 min, obr. 1, temp. Varoma
Uwagi: 1. wałki z mięsa przed zawinięciem w folię można obtoczyć w mieszance przypraw i ziół (np. papryka w proszku, płatki czosnku, zielony pieprz, gorczyca) 2. mięsem można również napełniać osłonki do wędlin
|