60 g cebuli 100 g marchwi 200 g dyni 2 kostki rosołowe 50 g serka topionego sok z połowy cytryny 3 łyżki mączki ryżowej pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka gałązek natki pietruszki 200 g maślanki woda
- wszystkie składniki oprócz natki i maślanki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 15 s, obr. 5
- dolać 450 g wody, gotować – 8 min, obr. 2, temp. 100 st.
- dodać natkę, zmiksować – 20 s, obr. 10
- wlać maślankę, wymieszać – 5 s, obr. 3
Uwagi:
1. Maślanka jest produktem ubocznym otrzymywanym podczas produkcji masła. 2. Będziemy mieli pewność, że zupa jest bezglutenowa, jeśli użyjemy maślanki, kostki rosołowej, sera topionego i mączki ryżowej wykonanych samodzielnie.
|