500 g ziemniaków
200 g mÄ…ki krakowskiej (Balviten) lub Extra uniwersalnego koncentratu mÄ…ki bezglutenowej (Bezgluten)
15 g kaszy kukurydzianej
1 jajko
sól
- ziemniaki ugotować, wystudzić, pokroić w plastry
- do naczynia wsypać mÄ…kÄ™, ziemniaki, kaszÄ™ i rozdrobnić – 10 sek., obr. 4
- dodać jajko, sól i wyrabiać pomagajÄ…c sobie kopystkÄ… – 30 sek., obr. InterwaÅ‚
- z ciasta uformować 2 wałki, pokroić i wrzucać na wrzącą osoloną wodę
- podawać z sosami, polane masłem lub skwarkami z cebulą
Uwaga: najlepiej użyć starych ziemniaków. W przypadku użycia mÅ‚odych należy zwiÄ™kszyć ilość kaszy do 30 g i mÄ…ki aż do uzyskania odpowiedniej gÄ™stoÅ›ci ciasta.
|