Wino, dobra kuchnia, relaks
Sernik z bezÄ… PDF Drukuj Email

Ciasto:
30 g cukru
1 jajko
120 g margaryny
250 g mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
5 jajek
1 kg twarogu (odciśniętego, może być chudy)
600 g mleka
350 g cukru
120 g oleju słonecznikowego
2 opakowania budyniu waniliowego
100 g rodzynków lub suszonej żurawiny

  • rodzynki opÅ‚ukać i osuszyć
  • wÅ‚Ä…czyć piekarnik nastawiony na 180 st.

  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć skÅ‚adniki na ciasto,  wyrobić – 2 min, obr. InterwaÅ‚
  • ciasto rozwaÅ‚kować i wyÅ‚ożyć do prostokÄ…tnej formy posmarowanej masÅ‚em (okoÅ‚o 40 x 24 x 6 cm), umyć i osuszyć naczynie miksujÄ…ce

  • żółtka, twaróg, mleko, 250 g cukru, olej i oba budynie wÅ‚ożyć do naczynia miksujÄ…cego, wymieszać – 1,5 min, obr. 6
  • dodać rodzynki, wymieszać – 30 s., obr. 3, wsteczne
  • masÄ™ wylać równomiernie na ciasto i upiec – 45 min, temp. 180 st.
  • dokÅ‚adnie umyć i osuszyć naczynie miksujÄ…ce, wsypać do niego resztÄ™ cukru, zemleć – 10 s., obr. 10
  • zaÅ‚ożyć motylek, do naczynia miksujÄ…cego wlać biaÅ‚ka, ubić – 4 min, obr. 4
  • po 45 minutach wyjąć ciasto z pieca (masa serowa może wydawać siÄ™ lekko pÅ‚ynna), równo rozprowadzić pianÄ™ po wierzchu i piec przez dalsze 20 minut w temp. 160 st. z termoobiegiem (beza powinna podeschnąć). Pozostawić w formie na kilka godzin, do ostygniÄ™cia.

Uwagi:
- jeśli zamiast odciśniętego twarogu mamy kupiony ser mielony, to należy odpowiednio zmniejszyć ilość mleka w przepisie (zależnie od tego jak rzadki jest ser)

- w
wersji uproszczonej spód sernika można wykonać z prostokątnych herbatników.
- w wersji bezglutenowej można wykorzystać herbatniki bezglutenowe lub upiec ciasto bez spodu. Należy także użyć bezglutenowego budyniu.

 
All Days392359
Użytkowników: 0
Gości: 26
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™