Ciasto: 500 g mąki 1 jajko 10 g margaryny 25 g oleju 50 g wody o temp. pokojowej 150 g wrzątku szczypta soli Farsz: 500 g odciśniętej kiszonej kapusty (płyn pozostawić) 300 g pieczarek 2 duże cebule 50 g oleju pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego w podanej kolejności, wymieszać – 20 s, obr. 9, następnie wyrobić – 1,5 min, obr. Interwał, ciasto wyjąć, naczynie umyć i osuszyć
- kapustę włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – 5 s, obr. 6, dodać płyn z kapusty, gotować – 15 min, temp. 100 st. C, obr. 2. Wyjąć kapustę na sitko, przestudzić i dobrze odcisnąć
- rozdrobnić cebule – 5 s, obr. 5 i podsmażyć na patelni
- rozdrobnić pieczarki – 4 s, obr. 4, dołożyć do cebuli i podsmażyć, dodać odciśniętą kapustę, przyprawy i przysmażyć
- ciasto cienko rozwałkować, miarką wyciąć kółka, nałożyć farsz, zlepić pierogi, wrzucać na osolony wrzątek (do garnka można dolać nieco oleju), gotować 1 min od wypłynięcia.
|