Wino, dobra kuchnia, relaks
Chleb balsamiczny PDF Drukuj Email

600 g mÄ…ki pszennej
200 g mąki żytniej
60 g świeżych drożdży
40 g oliwy
40 g octu balsamicznego
2,5 łyżeczki soli
500 g wody


  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć drożdże i wlać wodÄ™, podgrzać – 2 min, obr. 2, temp. 37 st.
  • dodać resztÄ™ skÅ‚adników i wyrobić – 4 min, obr. InterwaÅ‚
  • przeÅ‚ożyć do dÅ‚ugiej blaszki keksówki i pozostawić na 40 min. do wyroÅ›niÄ™cia
  • wstawić do gorÄ…cego piekarnika i piec w temp. 200 st. przez 40 min (skórka ma stwardnieć)
  • wyjąć blaszkÄ™ z piekarnika, skórkÄ™ chleba posmarować wodÄ…, zaczekać 5 min i wyjąć chleb z foremki
  • chleb poÅ‚ożyć na kratce, aby odparowaÅ‚

Uwaga: zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej typ 630.
 
All Days392404
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™