600 g mÄ…ki pszennej
200 g mąki żytniej
60 g świeżych drożdży
40 g oliwy
40 g octu balsamicznego
2,5 łyżeczki soli
500 g wody
- do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć drożdże i wlać wodÄ™, podgrzać – 2 min, obr. 2, temp. 37 st.
- dodać resztÄ™ skÅ‚adników i wyrobić – 4 min, obr. InterwaÅ‚
- przeÅ‚ożyć do dÅ‚ugiej blaszki keksówki i pozostawić na 40 min. do wyroÅ›niÄ™cia
- wstawić do gorÄ…cego piekarnika i piec w temp. 200 st. przez 40 min (skórka ma stwardnieć)
- wyjąć blaszkÄ™ z piekarnika, skórkÄ™ chleba posmarować wodÄ…, zaczekać 5 min i wyjąć chleb z foremki
- chleb położyć na kratce, aby odparował
Uwaga: zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej typ 630.
|