Wino, dobra kuchnia, relaks
Sos holenderski z winem PDF Drukuj Email


120 g masła
3 żółtka
130 g wody lub wywaru rybnego lub mięsnego
130 g białego wytrawnego wina
1 cytryna
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

  • do naczynia miksujÄ…cego wlać wywar i wino, dodać sól, pieprz i gaÅ‚kÄ™, otwór w przykrywce zakryć miarkÄ… MT, podgrzać – 4 min., obr. 2, temp. 80 st., przelać do innego naczynia, ostudzić
  • do naczynia miksujÄ…cego wÅ‚ożyć masÅ‚o i żółtka, wymieszać – 10 sek., obr. 7
  • na nóż naÅ‚ożyć motylek, otwór w przykrywie zakryć miarkÄ… MT
  • wywar z winem wylać na przykrywÄ™ i pozwalajÄ…c mu stopniowo wlewać siÄ™ do naczynia miksujÄ…cego, gotować – 5 min., obr. 2, temp. 70 st.
  • doprawić Å‚yżkÄ… soku z cytryny i jeÅ›li trzeba, to solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… do smaku


Uwagi:
- ważne jest, żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego
- do sosu powinniśmy dodać to samo wino, które będzie potem podawane do potrawy

 
All Days392299
Użytkowników: 0
Gości: 2
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™