1/2 - 1 litr Å›wieżej Å›mietanki kremówki 30% o krótkim terminie przydatnoÅ›ci do spożycia
- na nóż naÅ‚ożyć motylek, wlać Å›mietankÄ™ do naczynia miksujÄ…cego
- nie ustawiając czasu włączyć obroty 4
- kiedy wytrącone masło spowoduje wibracje - wyłączyć urządzenie
- masÅ‚o wyÅ‚ożyć do koszyczka odcedzajÄ…c w ten sposób maÅ›lankÄ™
- starannie wypłukać masło z resztek maślanki pod bieżącą zimną wodą
- wycisnąć resztę wody
Uwagi:
- śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową
- z 1/2 litra śmietanki otrzymamy około kostki masła
- masÅ‚o możemy wykonać w różnych wariantach smakowych miksujÄ…c przed ubiciem Å›mietanki rozmaite dodatki (czosnek, zioÅ‚a, paprykÄ™, cebulÄ™ itp.)
|