Wino, dobra kuchnia, relaks
Pasztet świąteczny PDF Drukuj Email

300 wieprzowiny od szynki
300 surowego boczku
300 g wątróbki drobiowej
50 g cebuli
30 g kapusty włoskiej
25 g pietruszki
25 g selera
20 g pora
2 ząbki czosnku
2-3 ziarnka ziela angielskiego
1 namoczona czerstwa bułka
4 jajka
20 g kaszy manny
2 łyżki przyprawy Vegety

2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku

  • do naczynia miksującego wlać 1/2 litra wody
  • mięso, boczek pokroić w kawałki, włożyć do koszyczka razem z wątróbką, włoszczyzną, czosnkiem i zielem angielskim i gotować - 30 min., obr. 2, temp. Varoma
  • wyjąć koszyczek, zostawić w naczyniu 2 MT wywaru, dodać zawartość koszyczka oraz pozostałe składniki i miksować przy pomocy kopystki - około 20 sek., obr. 10 - aż do uzyskania jednolitej masy
  • wyłożyć do długiej wąskiej foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
  • piec w piekarniku - około 1 godz., temp. 180 st.

Uwaga: przed pieczeniem do masy można włożyć jajka ugotowane na twardo.

 
All Days220269
Użytkowników: 0
Gości: 23
Zamknij okno

Zaloguj się