Wino, dobra kuchnia, relaks
Majonez PDF Drukuj Email

1 jajko
300 ml oleju
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
ocet winny do smaku

  • na nóż naÅ‚ożyć motylek, do naczynia miksujÄ…cego wbić jajko, dodać musztardÄ™, sól i ocet lub sok z cytryny, otwór w pokrywie zamknąć miarkÄ…, skÅ‚adniki zmiksować - 10 sek., obr. 4
  • nie zdejmujÄ…c miarki na pokrywÄ™ naczynia miksujÄ…cego wlać olej, wÅ‚Ä…czyć obroty 4 i pozwolić, aby olej powoli kapaÅ‚ do naczynia
  • gdy caÅ‚y olej znajdzie siÄ™ w naczyniu zaczekać jeszcze okoÅ‚o 30 sekund i wyÅ‚Ä…czyć obroty
  • podgrzać majonez - 3 min., obr. 4, temp. 70 st.
  • przeÅ‚ożyć do sÅ‚oika, przechowywać w lodówce

Uwaga: aby majonez był bezglutenowy trzeba użyć bezglutenowej musztardy (np. firmy Roleski)

 
All Days393272
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™