100 g pszenicy
30 g drożdży
łyżeczka cukru
240 ml ciepłej wody
400 g mÄ…ki
3 łyżki oleju
kopiasta łyżeczka soli
nasiona (słonecznik, dynia, siemię)
- pszenicÄ™ wsypać do naczynia miksujÄ…cego i zemleć – 18 sek., obr. 10
- dodać pozostaÅ‚e skÅ‚adniki w podanej kolejnoÅ›ci, wyrobić – 2,5 min, obr. InterwaÅ‚
- wyjąć ciasto i pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia (ok. 15 min) lub – jeÅ›li chcemy upiec chleb – przeÅ‚ożyć do wysmarowanej tÅ‚uszczem formy keksówki
- formować bułki i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- opcja: wierzch posmarować rozmąconym jajkiem lub samym białkiem i posypać makiem, sezamem, słonecznikiem itp.
- piec 20-30 min w temp. 200 st.C (ewentualnie 175 st.C z termoobiegiem)
Uwaga: zamiast zwykłej pszenicy można użyć orkiszu i mąki orkiszowej zamiast pszennej.
|