Wino, dobra kuchnia, relaks
Bułki grahamki PDF Drukuj Email
100 g pszenicy
30 g drożdży
łyżeczka cukru
240 ml ciepłej wody
400 g mÄ…ki
3 łyżki oleju
kopiasta łyżeczka soli
nasiona (słonecznik, dynia, siemię)

  • pszenicÄ™ wsypać do naczynia miksujÄ…cego i zemleć – 18 sek., obr. 10
  • dodać pozostaÅ‚e skÅ‚adniki w podanej kolejnoÅ›ci, wyrobić – 2,5 min, obr. InterwaÅ‚
  • wyjąć ciasto i pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia (ok. 15 min) lub – jeÅ›li chcemy upiec chleb – przeÅ‚ożyć do wysmarowanej tÅ‚uszczem formy keksówki
  • formować buÅ‚ki i kÅ‚aść na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia
  • opcja: wierzch posmarować rozmÄ…conym jajkiem lub samym biaÅ‚kiem i posypać makiem, sezamem, sÅ‚onecznikiem itp.
  • piec 20-30 min w temp. 200 st.C (ewentualnie 175 st.C z termoobiegiem)

 
Uwaga: zamiast zwykłej pszenicy można użyć orkiszu i mąki orkiszowej zamiast pszennej.

 
All Days382548
Użytkowników: 0
Gości: 1
Zamknij okno

Zaloguj siÄ™