50 g parmezanu pokrojonego na kawałki 200 g selera (łodygi) 250 g marchwi 100 g cebuli 100 g pomidora 150 g cukinii 1 ząbek czosnku 50 g świeżych grzybów 1 liść laurowy liście z 6 gałązek świeżych ziół (bazylia, szałwia, rozmaryn) 4 gałązki natki 200 g soli gruboziarnistej 30 g białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek
- parmezan włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić – 10 sek., obr. 10, przełożyć do innego naczynia
- warzywa pokroić na kawałki i razem z ziołami włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić – 10 sek., obr. 7
- dodać sól, wino, oliwę, nie nakładać miarki, na pokrywie naczynia miksującego ustawić koszyczek, gotować – 40 min., obr. 2, temp. Varoma
- zdjąć koszyczek, dodać ser, nałożyć miarkę MT, zmiksować – 1 min., obr. 10
- przełożyć do słoiczków Twist-off, zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia i hermetycznego zamknięcia
|